Finn oppskrift etter fisketype:

 

 

Steinbit |Torsk |Krabbe |Kreps Crawfish | Flyndre |Hyse | Kveite Lange | Hummer | Makrell | Musling Østers | Abbor | Gjedde | Reke Regnbue-ørret | Uer | Laks  Kamskjell | Sjømat |Havabbor Reker  Sverdfisk Ørret  Tunfisk  Sik

Matsider Mat i gamle dager  Bacalao og klippfisk 'Baill'Nordmøre Midt-Norge Smøla  Egg  Desserter  Kvæfjordkaka  Sjokolader  Luksusdrikker  For skole-eleverMineraler Skjell  Fjæra  Potet/gulrot  Vitaminer  Dram  Kaffe  Bær  Kniver  Olivenolje   Krydder  


 

Tradisjonsmat Mange gode og gamle oppskrifter


Lutefiskhistorie  gofisk.no   Bacalao  Klippfisk

 

      

 

 


Bacalao fra Norge

 

4 porsjoner


En snau kilo klippfisk

1 kg poteter skrelte i skiver

350 g løk i tynne skiver

2 ss smør

ca 2 dl matolje

ca 150 g tomatpure

1 spansk pepper

1 ts salt

2 små friske paprika


Tips: Sorte oliven smaker godt til bacalao.


FREMGANGSMÅTE:


Vann ut fisken i 2 døgn. Bytt vann noen ganger.

Rens den og skjær den i passe stykker.

Forvell paprikaen og fjern skinnet.

Smelt smøret i en gryte og tilsett noe av oljen + litt tomatpure. Legg poteter, fisk og løk lagvis med olje/paprika blandingen mellom lagene. Ha også finhakket spansk pepper mellom lagene.

Kok opp og la den surre ved svak varme til den er gjennomkokt. Dette tar ca 2 timer. Beveg gryten av og til slik at det ikke setter seg fast i bunnen og sider. Det kan evt tilsettes litt vann under kokingen.

Paprika i biter tilsettes de siste 15 minuttene av koketiden. Smak til med salt og rør om.


 Fiskeleksikon:

 

Andre fiskeretter:


Flere linker:

 


    Að reykja fisk (Island)

    Torsketunger i karrisaus (Norge)


 

 

Vin til fisk

 

ngen andre viner gir i samme grad assosiasjoner til blåskjell som den franske hvitvinen muscadet. Ikke bare dufter den av sjø, men den har den perfekte balanse mellom frukt, syre og jordsmonnspreg som skal til for å møte sødmen i et blåskjell og fylden i sausen. Enkelte kan reagere på at en muscadet kan oppleves syrlig og lett uten mat, men sammen med sjømat er den i sitt rette element. Den svært prisgunstige Ch. la Bretonnerie 2004, kr 99.90 (43290 - bestillingsutvalg) er dessuten så fruktig og innbydende at den kan nytes alene når du trenger en forfriskning i skyggen på terrassen. Men altså helt perfekt til blåskjellene, både den fyldige utgaven vi byr på her, og en mer klassisk versjon.
Mer av alt får du i Laroche Chablis 2006, kr 159.90 (6680 - basisutvalg (distriktsortiment)) som tilhører den fruktige chablisleiren. Her mysser det av sitrus og tropisk frukt over et fint leie av mineraltoner. I munnen er den svært fruktig med fin sitrusbitterhet mot slutten, noe som fungerer veldig godt sammen med maten. En fyldigere partner som samtidig har god friskhet.
Den norditalienske hvitvinen Tono Manzoni 2004, kr 61.30 (13377 - bestillingsutvalg) fra Bonotto delle Tezze er bløtere og rundere i stilen med innslag av krydder. Også den en god match for den som foretrekker runde viner.Denne sommeren kommer du ikke utenom roséviner, og en favoritt gjennom mange sesonger er søritalienske Rosaura 2007, kr 126.30 (33115 - basisutvalg (grunnsortiment)). En fantastisk fleksibel vin som kan nytes til det meste, også blåskjell. Noe rimeligere og ikke fullt så raffinert, er en annen søritaliener

 

Santi Medici Rosato 2007, kr 113.90 (50132 - basisutvalg (fullsortiment)) som også kan skilte med mange bruksområder.

    

Hvis både hvitvin og rosévin er utenfor ditt preferanseområde, er det ingen grunn til å nøye seg med øl (selv om det også fungerer godt).Det finnes nemlig røde alternativer. Men de må velges med omhu.


Den portugisiske boksvinen Lavradores de Feitoria Douro 2006, kr 89.00 (48063 - bestillingsutvalg) (for 2 liter) spiller litt på de samme bærtonene som en rosévin, ung og frisk med innslag av karamell og godteri. Den har behagelig syre og bløte tanniner. Servert lett avkjølt er den faktisk kjempefin til vår blåskjellvri, og den fungerer også fint til vanskelige rødvinsfisker som laks eller ørret.